In een voor de hand liggende beweging om de politieke basis van het Trinamool Congres te verbreden, is West-Bengaalse Eerste Minister Mamata Banerjee begonnen met de oefening om leiders uit verschillende delen van het land te strikken. Het doel is duidelijk dat zij nationale erkenning wil voor haar partij, die ook het Congres wil verdringen wat betreft de leiderspositie van de gecombineerde oppositie. In het proces heeft Mamata vele veren geplet in het Congres, die zich op een plek zou kunnen bevinden zodra de beweging van de Trinamool momentum verzamelt.
Om te beginnen kijkt ze naar kleinere staten zoals Goa, Meghalaya, Manipur, Tripura en Haryana om de nationale voetafdruk te krijgen, ook al laat de keuze van inductees in haar vouw veel te wensen over. Tegelijkertijd, haar relatie met Sonia Gandhi en de grand old party zou ook worden beïnvloed. Ze repliceert de activiteiten van Sharad Pawar, die na het drijven van de NCP, had met de hulp van leiders als P. A. Sangma, Tariq Anwar en een paar voormalige Congres functionarissen van Goa, uitgebreid zijn bereik.
Het Congres lijkt te imploderen met elke dag die voorbijgaat en het is een kwestie van tijd dat de partij haar primaire positie (onder de oppositie) zou kunnen verliezen, ook al heeft het zeer goed gepresteerd in de onlangs geleide verkiezingen. Het echte spel zal beginnen na de Assembly polls volgend jaar en als het Congres wordt omgeleid in Uttar Pradesh, zal het een enorme tegenslag zijn.
Wat congresleiders hopen is dat de partij in staat zou moeten zijn om de regeringen in zowel Punjab als Uttarakhand te vormen en kan ook veel beter doen in Goa dan elke andere oppositie outfit. Als dat zou gebeuren, zou het dus moeilijk zijn om het Congres als kern van een soort federaal front tegen de BJP en zijn bondgenoten af te wijzen.
De ironie van de politiek is dat, afgezien van de BJP en Aam Aadmi partij, zelfs het Trinamool Congres, dat wordt geadviseerd door politiek strateeg Prashant Kishor, probeert India Congress Mukt te maken. Dit heeft veel veteranen in het Congres doen afvragen wat Prashant Kishor ‘ s agenda was en voor wie hij werkte.
Overigens heeft hij Narendra Modi in 2014 bijgestaan in de parlementsverkiezingen en heeft sindsdien opgetreden als consultant voor vele andere partijen, waaronder die in het zuiden. De berekening lijkt te zijn dat als Mamata naar voren komt als de belangrijkste uitdager van Modi in de 2024 Lok Sabha verkiezingen, de Zuidelijke Hoofdministers zoals Jagan Mohan Reddy en K. Chandrashekar Rao en nog veel meer leiders die Congress genetica delen de West Bengaalse supremo zouden steunen.
De reden waarom de BJP vandaag zeer comfortabel zit als de grootste politieke partij in het land is dat zij haar parlementaire campagne begint met een voordeel ten opzichte van de oppositie, aangezien zij 90% van de 192 zetels heeft gewonnen waar zij rechtstreeks tegen het Congres is opgezet.
Het heeft het ook redelijk goed gedaan tegenover andere tegenstanders, maar de voorsprong die het krijgt met de overwinningen op het Congres, maakt zijn algemene taak gemakkelijker. Daarom is de grootste uitdaging voor de oppositie om op de een of andere manier te voorkomen dat de BJP zijn overweldigende superioriteit heeft in zetels waar het in een rechte strijd tegen het Congres Vecht.
Het is niet moeilijk te achterhalen waarom het Congres in de parlementaire peilingen aan de winnende kant staat, terwijl het veel beter presteert in de peilingen van de Assemblee. Voor de gewone kiezer, wanneer het Congres in de Lok Sabha fray is, weerspiegelt het beeld van Rahul Gandhi duidelijk aan hen op de stemming en wanneer vergelijkingen plaatsvinden met Modi, verliest het Congres op dat moment. Wanneer echter de parlementsverkiezingen worden gehouden, kunnen de kandidaten voor de eerste minister van het Congres zonder veel moeite de BJP aannemen. Het grootste voorbeeld is Haryana, waar de BJP alle tien zetels won in de Lok Sabha verkiezingen van 2019. Maar een paar maanden later, het Congres onder leiding van Bhupinder Singh Hooda was nek aan nek met de BJP en het stempercentage steeg met ten minste 10%. In andere staten werd een soortgelijke uitkomst waargenomen. In Rajasthan, Madhya Pradesh en Chhattisgarh deed het Congres het goed in de parlementsverkiezingen van 2018, maar in de parlementsverkiezingen van 2019 stond het voor een debacle.
De boodschap is dat het Congres orde op zaken moet stellen door eerst zijn leiderschapsvraag op te lossen, aangezien noch Rahul Gandhi, noch Sonia Gandhi voor hen heeft gewerkt, en ten tweede, het leiderschap in staten in staat te stellen stevigere beslissingen te nemen die resultaatgericht zijn.
Priyanka Gandhi Vadra heeft het veld in een grote weg genomen in Uttar Pradesh, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat ze zonder een organisatie in staat zou zijn om enige uitstapjes te maken, met de strijd in de grootste bevolkte staat blijkt te zijn tussen de BJP en de Samajwadi partij. Als het Congres geen corrigerende maatregelen neemt, zal het zelfs in Rae Bareli, het bolwerk van de partij dat momenteel wordt vertegenwoordigd door Sonia Gandhi, worden uitgeroeid.
Terugkomend op Mamata, ze kan natuurlijk zonder enige twijfel problemen opleveren voor de BJP, maar ze moet discreter zijn in het stropen of het opnemen van nieuwkomers. Degenen die zich onlangs bij haar hebben aangesloten, met de enige uitzondering van Sushmita Dev, hebben geen politieke invloed in hun eigen Staten. Mamata kan het verzamelpunt van de oppositie zijn, maar moet voorzichtig zijn met haar keuzes. Tussen ons.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *