Premier Narendra Modi is door President Joe Biden uitgenodigd om deel te nemen aan de top voor Democratie van 9-10 December 2021. President Biden ziet deze top als een middelpunt om de democratie op de voorgrond te plaatsen van waarden die het buitenlands beleid van de VS sturen, en hij zou graag zien dat de democratie op de voorgrond staat van het buitenlands beleid over de hele wereld. Er zijn aanwijzingen dat PM Modi deze virtuele bijeenkomst zal bijwonen. Als grootste democratie ter wereld is de positieve deelname van India van vitaal belang voor het welslagen van de top.
Het belangrijkste doel van de top voor Democratie is als tegenwicht te dienen voor het vermeende succes van het Chinese autoritaire model. India wordt gepresenteerd als een weerlegging van Chinese beweringen dat liberale democratie niet kan werken voor een grote ontwikkelingslanden. Een geloofwaardig Indiaas alternatief voor het Chinese model is nu belangrijker dan ooit om de achteruitgang van de democratie in de ontwikkelingslanden te stoppen. Naarmate de VS en India meer coöperatief worden om het op te nemen tegen het autoritaire China, zal hun effectiviteit worden versterkt door zowel hun democratieën binnen als buiten hun grenzen te versterken.
De belangrijkste thema ‘ s van de top zijn: 1. “verdedigen tegen autoritarisme”; 2. “aanpakken en bestrijden van corruptie”; en 3. “het bevorderen van respect voor de mensenrechten”. Volgens het Witte Huis zal de top toezeggingen en initiatieven met betrekking tot deze thema ‘ s stimuleren. Na een jaar van overleg, coördinatie en actie na de top zal President Biden de wereldleiders uitnodigen om opnieuw bijeen te komen om de vooruitgang te laten zien die is geboekt ten opzichte van hun toezeggingen.
De thema ‘ s van de top worden vaak gezien als het verdedigen van de Democratie tegen internationale bedreigingen. Vooral na de ineenstorting van de inspanningen van de VS in ontwikkelingslanden die zo divers zijn als Afghanistan, Irak en Vietnam, is de vraag hoe de democratie internationaal moet worden verdedigd belangrijk. Zowel in de Verenigde Staten als in India doen zich echter grote bedreigingen voor de democratie voor. Tenzij deze twee leidende democratieën bereid zijn deze bedreigingen het hoofd te bieden, zal de top hol klinken.
Vrije en eerlijke verkiezingen die door zowel winnaars als verliezers worden gerespecteerd, zijn van vitaal belang om “te verdedigen tegen autoritarisme”. India heeft met zijn onpartijdige verkiezingscommissie opmerkelijk werk verricht om de openheid en integriteit van zijn verkiezingen te waarborgen. Zozeer zelfs dat elke keer dat India nationale verkiezingen houdt het is de grootste georganiseerde activiteit ooit ondernomen door de mensheid en de resultaten worden universeel gerespecteerd.
De Verenigde Staten daarentegen hebben herhaaldelijk te lijden gehad van aanvallen op hun kiesstelsels. Sinds 2020 heeft de verliezende presidentskandidaat een ongekende poging ondernomen om verkiezingsresultaten omver te werpen en het vertrouwen in verkiezingen te ondermijnen. Sommige politieke leiders van de VS overwegen nu de mogelijkheden om de verkiezingen om te buigen door wetgevende maatregelen op staats-of nationaal niveau. Deze ontwikkelingen vormen de voortdurende dreiging van autoritarisme. De VS kunnen op dit punt van India leren, en beide landen kunnen tijdens de top toezeggingen doen om het recht van burgers om deel te nemen aan vrije en eerlijke verkiezingen te bevorderen en te verdedigen en de heiligheid van verkiezingsresultaten te handhaven.
De Verenigde Staten en India hebben er beide belang bij om “corruptie aan te pakken en te bestrijden” als een belangrijk middel om de democratie te verdedigen. De recente schat van 11,9 miljoen financiële gegevens die zijn verkregen door het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) en bekend staan als de “PANDORA papers” laat zien hoe ernstig democratie-dreigende corruptie is in zowel India als de Verenigde Staten. Meer dan 300 rijke Indiërs worden getoond als deel te nemen aan regelingen om geld te verbergen, terwijl Amerikaanse staten als South Dakota en Delaware worden getoond integraal deel uit te maken van dergelijke regelingen. “Zwart geld” in combinatie met niet-transparante politieke bijdragen bedreigen democratische politieke systemen. Zowel de VS als India kunnen zich inzetten voor programma ‘ s om deze bedreigingen voor de democratie te bestrijden.
Democratieën die autoritarisme kunnen bestrijden, moeten systemen en programma ‘ s hebben om “de eerbiediging van de mensenrechten te bevorderen”. Ongecontroleerd bestuur door de meerderheid vormt geen democratie. Als de mensenrechten niet voor iedereen worden beschermd, wordt de democratie gewoon het autoritarisme van de meerderheid. Zowel de Verenigde Staten als India hebben ernstige tekortkomingen in hun respect voor de mensenrechten. In de Verenigde Staten hebben de moorden op George Floyd en andere Afro-Amerikanen door de politie de problemen van het Amerikaanse strafrechtsysteem aan het licht gebracht. In India laten de aanvallen op moslims en andere minderheden zien dat er veel moet worden gedaan om de eerbiediging van de mensenrechten te bevorderen. Beide landen kunnen nieuwe verbintenissen aangaan op het gebied van de mensenrechten.
Het aanpakken van interne bedreigingen voor de democratie is moeilijk omdat deze bedreigingen zo nauw verbonden zijn met de binnenlandse politiek. Maar het aanpakken van deze bedreigingen is noodzakelijk als de top voor de democratie meer wil zijn dan een propaganda-oefening. Zowel de Verenigde Staten als India zouden bereid moeten zijn om gebreken in hun systemen te identificeren en toezeggingen te doen die zullen helpen om meer perfecte vakbonden in beide landen te maken.
Raymond E. Vickery, Jr. is Senior Associate, Wadhwani Chair, Center for Strategic and International Studies; Senior Advisor, Albright Stonebridge Group; voormalig us Assistant Secretary of Commerce.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *