Shrishti, nu 12-jarige, kreeg een elektrische schok toen ze net 5 jaar oud was, en beide armen werden geamputeerd. De hele wereld van haar moeder stond op z ‘ n kop.na dit ongeluk liet haar vader ze in de steek. Moeder Renu Sharma wist niet waar ze heen moest, wat ze moest doen, bij wie ze hulp moest zoeken. Het kind studeerde niet, was moeder en reageerde niet. Ze werd meegenomen naar PGIMER waar ze fysiotherapeut dr. Somya Saxena ontmoette, en het hele verhaal veranderde in een van inspiratie. Dr. Somya Saxena liet haar eerst opnemen op de Kendriya Vidyalaya School. Dr Saxena schreef veel brieven aan KV school Zirakpur en zette al haar inspanningen in om Srishti toegelaten te krijgen tot de school.
Dr Saxena liet een moeder kind geloven dat ze een normaal leven kon leiden en intitieerde haar in kunstledematen waar Shrishti als kind van vijf jaar snel aan begon te wennen. Geleidelijk aan begon Shrishti met haar voeten te tekenen. Nu kan Shrishti een bad nemen, haar tanden poetsen, kleren dragen, naar het toilet gaan, helemaal alleen schrijven zonder hulp van iemand.
Dit alles gebeurde met de steun van het team van de PGI orthopedische afdeling en de inspanningen van Dr.Somya Saxena, een teamlid van het hoofd van de orthopedische afdeling, Dr. Mandeep Dhillon ‘ s geconcipieerde geamputeerde kliniek. Hoewel de geamputeerde kliniek zes maanden geleden begon, worden pogingen gedaan om het leven van een geamputeerde gemakkelijk te maken.

Dr Mandeep deelde zijn idee van het starten van een geamputeerde kliniek die is heel hartverscheurend. Dr Dhillion verklaarde: “Ik stak een weg over waar ik een bedelaar ontmoette. De bedelaar zei dat als ik hem herkende, ik nee zei. Hij zei dat ik dezelfde ben die je redde na het amputeren van mijn been. Dr Dhillon in shock vroeg hem waarom je smeekte.”De bedelaar zei dat hij uit zijn baan is geschuwd door het verlies van ledematen. Dit deed Dr Dhillon denken aan een geamputeerde kliniek waar een geamputeerde niet alleen een ledemaat of medische zorg krijgt, maar ook sociale zekerheid.
Toen kwam Vikram Sehgal, Industrieel van Mecron Industries die gooide in het idee en schonk rs 4.5 lakh aan de geamputeerde kliniek. Vikram Sehgal denkt er nu aan om meer filantropen binnen te brengen om te doneren aan deze geamputeerde kliniek en zou zelfs zijn industriële vrienden vragen om geamputeerde mensen in dienst te nemen in hun respectievelijke ondernemingen. Het enthousiasme van Shrishti inspireerde niet alleen andere patiënten, maar ook filantropen. Shrishti ‘ s moeder Renu Sharma zei: “Zij is degene die mij motiveert voordat ik haar kon motiveren. Ze laat niemand sympathie voor haar tonen. Ze doet al haar werk en zoekt nooit hulp van iemand.”
Prof. Dhillon somde de prestaties in het kader van het initiatief in de afgelopen zes maanden als volgt op: 1. Met gerichte aandacht, complicaties gerelateerd aan chirurgie zijn drastisch verminderd (<10%), en de meerderheid van onze patiënten zijn vrij van stomp complicaties. Dit komt door een speciaal orthopedisch team dat zich richt op deze personen en prioriteit geeft aan spoedeisende zorg; 2. Patiëntenondersteuning van onze toegewijde verplegend personeel en sociale supporters heeft geleid tot een verhoogd bewustzijn over het leven na amputatie, en de mogelijkheid van prothese-toepassing; 3. De tijdige en regelmatige follow-up in een toegewijde OPD met gecombineerde klinieken en interactie met andere geamputeerden heeft de patiënten geholpen om vrees en bezorgdheid over het heden en de toekomst duidelijk te maken. De PMR-afdeling heeft uitgebreide preprothetische en postprothetische zorg verstrekt die zeer noodzakelijk is voor het succes van prothese fitment en preventie van prothesecomplicaties; 4. Tot nu toe heeft geen van onze patiënten zijn of haar prothese afgewezen, wat prijzenswaardig is in vergelijking met West-en Europese landen waar het afwijzingspercentage varieert van 50 tot 80%; 5. Een uniek kenmerk is dat de BGA niet alleen patiënten begeleidt waar ze de kunstledematen kunnen krijgen, maar ook in de afgelopen zes maanden meer dan 20 prothesen aan onze patiënten heeft aangebracht. 6. Nu hebben filantropische industrials (MICRON Industries) naar voren gekomen om dit initiatief te steunen, doneren rs 4.5 lakh voor de zorg van geamputeerden.
Prof. Dhillon zei: “met de aan populariteit wint door mond tot mond van de ‘BGA Amputee Clinic’, We zijn niet alleen catering aan de patiënten die aan ons presenteren na amputatie, maar ook verschillende ziekenhuizen van naburige staten (Punjab, Haryana, en Himachal Pradesh) zijn begonnen met het verwijzen van hun eigen patiënten naar ons, zodat deze patiënten kunnen ook een gezonde en holistische aanpak.”

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *